Tips och råd inför din flytt

Under våra år i branschen har vi hunnit samla på oss en mängd värdefull kunskap som vi gärna delar med oss utav. Nedan hittar du våra rekommendationer för att flytten ska bli så smidig som möjligt!

Flyttlådor
Normen när man räknar på lådor är 1 låda per kvadratmeter i bohaget. Vi rekommenderar att ni använder 5-lagerslådor då dessa är tåligare och håller bättre. Flyttkartonger kan ni även köpa alternativt hyra av oss.

Tumregeln är att allt som går i en låda, skall packas i en låda. Detta kommer att göra att flytten går fortare, smidigare, att ert bohag står säkrare och i vissa fall kan detta vara skillnaden mellan ett lass eller två. Exempel på detta: isärplockad dammsugare, mindre soffkuddar, datorskärmar, blommor o.s.v.  Blir det en öppen låda här och där så gör det absolut inget.

Vikt
När du/ni packar inför flytten, tänkt på att vi oftast tar 3-4 flyttlådor i taget och kan stapla upp till 5 lådor i höjd på bilen. Det är bättre för innehållets säkerhet och oss om det är 40 lådor som väger 15 kg styck än att det är 20 lådor som väger 30 kg styck. Vi rekommenderar att flyttkartongerna är av blandade vikter men inte mer än 20 kg i en kartong.

Porslin
Tallrikar, glas, koppar, konstglas etc. bör packas med makulatur dvs. packpapper. Detta kan köpas via oss. Börja med 1-2 ark makulatur i botten av flyttlådan, alt.något mjukt såsom kudde eller filt, för att säkra mot stötrisk. Makulaturen är menad att agera som en krockkudde åt porslinet, så använd den luftigt när ni slår in saker. 

Tallrikar och glas packas bäst genom att ställas upp, precis som ett ägg så är de starkare på högkant. Man kan fylla upp en låda med porslin genom att lägga lätta saker på toppen, så som:kökshanddukar, grytlappar, fryspåsar, kuddar etc.

Se till att allting står stadigt på sin plats när lådan är full, stadga gärna upp med en extra  ”makulaturboll” ifall ni är osäkra.

Tavlor & glasskivor
Har du/ni mycket små tavlor och glasskivor så är dessa bra att packa i flyttlådor. Detta gör du/ni bäst genom att börja med den största och sluta med den minsta, ställ dem framsida mot framsida och baksida mot baksida. Var noga med att se till att inga hörn ligger och skaver emot taveldukar och att inga glasskivor står mot ”upphängningen” på tavlorna. Avsluta gärna med en kudde eller filt för att allt ska stå säkert och inte röra på sig under resans gång.

För extra säkerhet kan ni vika upp alla lådans 4 toppflikar och tejpa runt så att lådan blir högre.

Böcker
Böcker packas bäst i en vanlig flyttlåda, inte i påsar, resväskor , IKEA-kassar etc. Många tycker att bananlådor är bra att packa böcker i, men tänk då på att vi tar 4-6st på en gång.

När ni packar böcker, fyll då lådan MAX till hälften, vill ni sedan fylla resten så gör detta med lätta saker så som: kuddar, täcken, filtar, jackor etc.

Töm möblerna
Möbler håller bäst om de är tomma vid flytten. Detta är extra viktigt om möbeln i fråga innehåller ömtåliga saker såsom porslin och speglar, vassa saker som kan skada möbelns interiör och/eller tunga saker så som böcker, papper, bestick etc.

Vattenbehållare
Glöm inte att tömma saker (kaffebryggare, ångdammsugare, strykjärn) på vatten innan ni packar dem. Börjar dessa läcka kan flyttlådan gå sönder eller möbler skadas av läckaget.

Kyl & frysvaror
För hållbarhet och för att de inte ska börja ge ifrån sig vatten (som kan fläcka eller skada annat i lasten) är det bra om kyl och frysvaror packas på slutet av lastningen så att de smidigt kan packas upp när vi kommer till nya adressen. Tänk även på att om ni har en frys eller frysbox som ska flyttas bör denna vara avfrostad.

Märkning på flyttkartonger
Märk flyttlådorna på en eller båda kortsidorna för att underlätta sorteringen vid lossningen. Var även gärna tydlig med vilket rum den skall stå i, dvs. sovrum, kök, vardagsrum etc.

För extra säkerhet under uppackning, märk tydligt upp vilka flyttlådor som innehåller knivar eller andra vassa föremål.

Viktig flyttkartong
Många väljer att packa en ”första natten låda”, en flyttlåda med viktiga mediciner och/eller andra akuta saker som man vill ha extra koll på. Berätta gärna för oss vilken/vilka dessa flyttlådor är och märk upp dem extra tydligt men tex: första natten, viktig låda, ett stort X eller dylikt för att vi ska kunna placera den på ett ställe där ni lätt kommer åt den.

Färdigpackad för flytten
När packningen är avklarad föredrar vi att flyttlådorna är staplade 3-4 i höjd. Om ni inte hann med all packning innan flytten, meddela detta, vi kan ta med extra flyttlådor för er eller oss att packa under flyttens gång.

*Något som inte många vet om är att flyttfirmors försäkring inte täcker flyttlådor som kunderna själva har packat. Känner ni er osäkra på något, ring oss så kan vi antingen ge tips eller packa det på flyttdagen.

Andra förberedelser i flytten
För att flytten ska gå snabbt och smidigt för både er och oss kommer här några tips och trix på saker som gör att era saker transporteras säkrare och får lastningen att flyta på bättre.

Demontering
Tänk på att ha koll på var alla skruvar/smådelar är. Skruvar, plugg, beslag är bra om de läggs i en påse (exempelvis en fryspåse) för att inte komma bort. Knyt denna på en tillhörande möbeldel, alt. lägg den i en låda och märk tydligt att lådan innehåller möbeldelar.

Tänk på takhöjd, vinklar och trappor i ditt nya bohag. Ibland måste möbler demonteras för att gå in i rätt rum trots att det kunde flyttas monterade. Om ni mäter för att se om möbeln går in, tänk då på möbelns djup och att skåp/garderober behöver ca 10 cm ”extra” för att kunna vältas upp.

Lampor
Har du en golvlampa med skärm? Skruva då gärna ur glödlampan, ta av skärmen och packa dessa i en flyttlåda då de transporteras säkrare på detta sätt. Du kan även knyta/tejpa upp sladden för att göra den smidigare att flytta.

Taklampor packas bäst i en flyttlåda. Vi kan göra detta på flyttdagen men tänk då på att vi inte har behörighet att koppla ur lampor som är kopplade med sockerbitar.

*Dubbelkolla så att taklamporna går att koppla in i det nya bohaget, ibland kan gamla hus/lägenheter ha andra uttag än vad som sätts in i nya. Om detta är fallet rekommenderar vi att ni kontaktar en elektriker.

Gardinstänger
Tejpa gärna ändarna på gardinstängerna så att de inte åker ut under flytten. Ni kan även tejpa ihop flera gardinstänger, kvastar, moppar och dylikt för att underlätta lastningen. Detta kan även göras med trädgårdsredskap såsom spadar, krattor, blompinnar etc.

Mattor
Rulla gärna ihop era mattor och tejpa eller bind upp dem så att de inte rullas upp. Detta kan även göras med bäddmadrasser.

Om ni har en eller flera mattor som ni vill att vi rullar ut under avlastningen (ex. Mattan under matsalsbordet, soffan eller den tunga byrån), meddela oss detta så att vi kan ta med det i planeringen när vi lastar bilen.

Kristallkronor, statyer etc.
Om ni har kristallkronor, statyer, värdefulla tavlor eller annat ömtåligt gods är det bra om ni kan meddela oss om detta i förväg. Det är även bra om ni kan meddela måtten på dessa saker (höjd, omkrets) så vi kan ta med rätt packmaterial på flyttdagen. Det går även bra att skicka bilder ifall ni vill vara på den säkra sidan.

Skåpsdörrar & lådor
Låt lådorna i era möbler sitta kvar, inte bara tar det mindre plats i bilen utan kan även tillföra extra stabilitet åt möbeln i fråga. Vi använder spännplast för att säkra lådor och dörrar på möbler där vi anser att det behövs. Ibland kan spännplast även användas för att göra en möbel stabilare så att den inte går sönder när vi lyfter den.

Nycklar & koppar
Skåp, byråer och sekretärer har ibland nycklar. För att dessa inte ska brytas av eller repa andra möbler under flyttens gång är det bra om ni antingen tar hand om dessa själva, lägger dem i en kartong märkt ”nycklar till x-möbel” eller tejpa fast i en av möbelns egna lådor.

Samma sak är bra att göra med koppar som ligger under soffor med hjul, pianon, flyglar etc.

Tvätt- och diskmaskin
Om eran tvätt- och/eller diskmaskin ska flyttas bör dessa vara urkopplade och tömda på vatten i förhand. Tänk på att vi inte har behörighet att koppla ur tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp som är kopplade med fast installation.

Kolgrill
Töm gärna eran kolgrill på kol och aska innan flytten då det finns en risk att detta spills ut under transporten, tar sig in i lådor eller missfärgar möbler.

Saker som inte ska flyttas
Om du/ni har saker i hemmet som inte ska flyttas är det bra om dessa står samlat så att de inte åker med av misstag. Det kan vara ett hörn i diverse rum, ett rum som vi inte ska ta något ifrån eller samlade runt/på en möbel som inte ska med. Vi försöker att alltid göra en genomgång i början av varje flytt så vi kan göra ett bra upplägg, men det är ändå bra om ni tydligt märkt upp vad som inte ska med, speciellt om ni inte är närvarande under lastningen.

Saker vi inte transporterar
Det finns vissa saker som vi på grund av försäkringsskäl, lastens säkerhet eller våran egen säkerhet inte transporterar:

Färgburkar
Skulle dessa gå sönder under resans gång kan färgen komma i kontakt med era möbler, ta sig in i flyttlådor och fastna under våra skor vilket i sin tur gör märken i erat nya bohag.

Brandsläckare
Vi har inte tillstånd att transportera trycksatt gods och således gäller inte försäkringarna om vi ändå gör det.

Gasoltuber
Många idag väljer att ha gasolgrill, denna flyttar vi gärna men gasolen får ni ta själva. Börjar tuben läcka eller gå sönder så kan skadorna bli förödande både för lasten och för de som sitter i bilen. Och i övrigt är anledningen detsamma som för brandsläckare.

Bensin
Har ni bensindunkar, gräsklippare eller andra bensindrivna redskap så behöver dessa vara tömda innan vi kan flytta dem. Precis som med färg och gasol kan bensin inte bara förstöra delar av ert bohag, utan även vara farligt för oss som sitter i bilen om ett läckage skulle förekomma.

*Det är även värt att notera att våran försäkring inte täcker levande växter. Vi kan och är vana vid att transportera dem, men kan inte ta ansvar för avbrutna grenar och dylikt.

Flyttdagen
Denna dag är ofta stressig och det är lätt att glömma vissa saker. Här kommer lite blandade saker som kan underlätta både för oss och för er.

Bomnycklar
Behövs det bomnycklar för att ta sig till huset/lägenheten på lastning och/eller lossning så är det viktigt att dessa finns redo på flyttdagen. Då den klassiska A-nyckeln inte längre är standard p.g.a säkerhetsskäl kan vi inte ta oss in i alla områden utan kundens hjälp.

Att ta sig in på gården kan vara skillnaden mellan 5 meters och 150 meters gångväg och spara åtskilliga timmar på flytten. Om vi blockerar en bom kan detta även anses som att vi blockerar en brandväg och resultera i böter. Om ni inte redan har bomnyckel, kontakta då hyresföreningen, bostadsbolaget eller annan förening/person som har hand om området.

Parkering
Vissa gator är svårt att hitta parkering på, har ni möjlighet att ta upp platser åt oss kommer detta att göra flytten mycket smidigare. Våran bil, med landgång, tar upp ca 3 bilar, dvs 2 stora eller 3 små parkeringar.

Vi har rätt att dubbelparkera, men vill helst inte göra detta så att vi inte står i vägen för andra bilister, dvs. inte blockera en hel gata. Vi får inte parkera på trottoaren, detta resulterar nästan alltid i parkeringsböter för flyttfirman. Om ni som kund är villiga att betala denna så kan undantag göras.

Äta
Att flytta kan vara stressigt, vi om några har förståelse för detta. Så här kommer ett råd i all välmening. För att hålla koncentrationen och energin uppe är det viktigt för er att komma ihåg att äta, om detta så är en stadig lunch mitt på dagen, eller bara lite extra frukt att ha nära till hands. 

Nya bohaget
När vi kommer till nya adressen är det bra om vi får klara riktlinjer med vad som ska göras. Det finns många sätt att lägga upp en lossning på för att allt ska gå smidigt, men vi kommer här gå igenom de två vanligaste uppläggen.

Snabbt och effektivt
Vi placerar ut alla stora, otympliga och tunga möbler så att de står på rätt plats, alla flyttlådor (förutom viktiga flyttlådor) ställs i ett rum, ett hörn eller ställs på rätt våning och alla mindre saker ställs bland flyttlådorna eller i rätt rum (stolar i kök/matsal, säckar på flyttlådorna etc.).

Detta sättet gör att din flytt går fortare, vi behöver inte fråga lika mycket om vilket rum och var i rummet saker ska stå och ni kommer kunna röra er bättre i bohaget medans ni packar upp flyttkartongerna. Var noga med att märka lådorna tydligt på kortsidan och/eller t.o.m ha en inventarielista över flyttlådornas innehåll då ni antagligen kommer leta efter specifika flyttlådor vid uppackning.

Var sak har sin plats
Vi ställer ut allt enligt era instruktioner, alla flyttlådor placeras ut i rätt rum och bohaget möbleras efter era önskemål, det enda som är kvar när vi lämnar är för er att packa upp.

I detta scenariot är det viktigt att det finns minst en person närvarande som utan tvekan kan peka med hela handen och visa vart allt ska stå då det annars kan bli rörigt och saker hamna på fel plats. Det finns många mellanting och kombinationer mellan dessa upplägg, det som är viktigast är att ni har koll på vad ni vill och sedan anpassar vi oss därefter.

*Tänk på att möbler ofta är införskaffade för att passa det föregående bohaget, ibland får man tänka om mitt i flytten.